2021 Aikajana

18.01.2021 Kylmäävät kuvat saksalaisesta krematoriosta julki: Arkkuja pullistelee kolmessa kerroksessa – ”Tämä on katastrofi”
Saksan huono koronatilanne konkretisoituu Meissenin krematoriossa: ylitöitä paiskitaan viikon jokaisena päivänä, koska vainajat eivät enää mahdu kylmätiloihin.

27.01.2021 More than 850 health and social care workers have died of Covid in England and Wales since the pandemic began

29.01.2021 Up the line to death: covid-19 has revealed a mortal betrayal of the world’s healthcare workers

 • The “new abnormal” is to believe that it is entirely reasonable for healthcare workers to go to work with the expectation that they will eventually contract a life-threatening illness
 • As long as the implication is generally accepted that healthcare workers have an unequivocal moral obligation to treat patients, irrespective of any risk to themselves, then governments are conveniently released from the obligation to provide a safe workplace.
 • It is not “inevitable” that a healthcare worker should routinely catch covid at work, as it is not “inevitable” that a construction worker should fall from a scaffold, or that a miner should be crushed by a rockfall.

04.02.2021 Tutkijat varoittavat: Koronavirustartunta saattaa heikentää miesten hedelmällisyyttä – Tutkimukset antavat tästä heikkoja vihjeitä

 • SARS-CoV-2-viruksen aiheuttama COVID-19-tauti voi heikentää sperman laatua ja näin ollen myös lisääntymiskykyä, uutisoi Science Alert -sivusto.
 • Tuoreen saksalais-iranilaisen tutkimuksen mukaan huoli ei ole aiheeton: uusien tutkimustulosten nojalla näyttäisi nimittäin siltä, että koronavirus voi vahingoittaa kivesten sisäistä kudosta.
 • Lisäksi kävi ilmi, että koronaviruspotilaiden sperma on liikkuvuutensa osaltano nopeudeltaan vain noin kolmasosa verrattuina tartunnan saamattomien henkilöiden spermaan. Myös siittiötiheys on paljon alhaisempi.

19.02.2021 Koronavirukseen kuolleilla olisi keskimäärin ollut vielä 16 vuotta elettävänään, tutkijat laskivat

23.02.2021 Koronasta tuli Yhdysvaltain yleisin kuolinsyy ja siihen on kuollut enemmän väkeä kuin toisessa maailmansodassa

 • Koronakuolemien määrä ylitti Yhdysvalloissa puolen miljoonan rajan.

25.02.2021 Hallitus julistaa 3 viikon sulkutilan alkavaksi 8.3.

 • Hallitus on linjannut, että Suomessa toteutetaan 8. maaliskuuta alkava kolmen viikon mittainen sulkutila, joka päättyy 28. maaliskuuta.
 • Kaikilla leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueilla on syytä ottaa käyttöön etäopetus toisella asteella ja perusopetuksen yläluokilla. Yli 12-vuotiaiden ryhmätoiminta keskeytetään.

08.03.2021 Sulkutila alkaa

11.03.2021 Tutkimus: Koronavirus muuntumassa sellaiseen suuntaan, että rokotteiden teho heikkenee – ”Saatamme päätyä jahtaamaan SARS-CoV-2-virusta

24.03.2021 Central Europe’s hospitals slammed, can’t treat all in need

 • Ambulances in Poland have been waiting for hours in front of hospitals to unload their patients or have had to transport patients to distant facilities.

06.04.2021 Yhdysvaltain tautikeskus: Todennäköisyys koronaviruksen tarttumiseen pintojen välityksellä on alle 1:10 000

08.04.2021 Brasilian koronapainajainen pahenee: Yli 4 000 kuollutta vuorokaudessa – ”Kyseessä on Brasilian historian mittavin inhimillinen tragedia”

 • Brasiliassa tautiin on kuollut nyt yhteensä yli 341 000 ihmistä ja tautitapauksia on todettu 13,2 miljoonaa. Pelkästään maaliskuun aikana maassa todettiin 66 570 koronakuolemaa.
 • Maan sairaalat ovat ääriään myöten täynnä ja koronaviruspotilaita kuolee jo hoitojonoissa joissain kaupungeissa. Miltei kaikissa maan osavaltioissa sairaaloiden teho-osastojen petipaikoista 90 prosenttia on tällä hetkellä koronaviruspotilaiden käytössä. Monissa sairaaloissa ympäri maan on pulaa hapesta ja rauhoittavista lääkkeistä.
 • Toiminta on suoraa seurausta maan äärioikeistolaisen ja diktatuureja ihailevan presidentin Jair Messias Bolsonaron ajamasta politiikasta. Bolsonaro vastustaa avoimesti kaikkia sulkutoimia ja rajoituksia, ja hän muistutti kansaa näkemyksistään viimeksi tiistaina.

10.04.2021 WHO:n asiantuntija Jussi Sane MTV Uutisille: “Toiveikkuuteen on perusteita, kesällä tilanne rauhoittuu”

 • “Henkilökohtainen näkemykseni on se, että toiveikkuuteen on perusteita. Pandemiat ovat yleensä kestäneet vuoden tai puolitoista.”

26.04.2021 ”Pitkittynyt koronatauti on USA:n seuraava suuri terveyskriisi” – Sairastettu koronatauti yhdistettiin huomattavasti kohonneeseen kuolemanriskiin

 • Koronatautiin sairastuneilla oli kontrolliryhmään verrattuna 60 prosenttia kohonnut riski kuolla kuuden kuukauden tarkastelujaksolla.
 • ”Tutkimuksemme osoittaa, että kuuden kuukauden jälkeen diagnoosista kuolemanriski edes lievän koronataudin sairastaneille ei ole triviaali, ja riski kasvaa koronataudin vakavuuden mukaan”, toteaa tutkimuksen pääkirjoittaja, apulaisprofessori Ziyad Al-Aly tutkimustiedotteessa.

03.06.2021 Kulttuurialanalan “Mitta on täysi!"-mielenosoitus

09.06.2021 Ilman maskia puhuminen sisätiloissa asettaa muita ihmisiä suurimpaan koronavaaraan, tutkimus sanoo – Aerosolit leijuvat ilmassa minuutteja ”savun tavoin”

 • Kasvomaskitta puhuminen suljetussa tilassa asettaa muut samassa tilassa olevat ihmiset korkeimpaan mahdolliseen koronatartuntavaaraan, esittää tuore yhdysvaltalaistutkimus.
 • Tutkijat katsovatkin nyt, että puheen kautta ilmateitse tapahtuvat koronavirustartunnat olisivat ”ensisijaisia edistäjiä” koronaviruksen pikaisessa leviämisessä ympäri maailmaa.

09.06.2021 Koronatilanne paranee – saako juhannusta juhlia jo normaalisti, THL:n johtaja Mika Salminen?

 • Suosittelen viettämään juhannusta niin lähellä normaalia kuin mahdollista

10.06.2021 ”Virus on kuin demonisoitu”, sanoo THL:n ylilääkäri (Nohynek) koronasta ja odottaa uudenlaista keskustelua

 • Joka vuosi influenssaan kuolee arviolta 500–2000 ihmistä, mutta influenssa-aikaan tai vaikkapa RS-virusepidemioiden vuoksi ei kouluja suljeta eikä vierailuja kielletä hoivakodeissa.
 • Myös esimerkiksi liikenteessäkin sallitaan tietty riski, toki liikennesääntöjä noudattaen ja turvavöitä käyttäen, Nohynek lisää.

25.06.2021 Husin diagnostiikkajohtaja Pietarista kulkeutuneen delta-variantin uhasta: ”On riski jonkilaiselle neljännelle aallolle”

26.06.2021 Kaikissa Pietarin EM-paluubusseissa on voinut altistua koronalle –Kisaturisteilla 120 tartuntaa

29.06.2021 THL:n Nohynek: Koronarokotusohjelman päämäärät on pian saavutettu – onko tartuntojen estäminen enää tarpeellista?

12.07.2021 THL:n Salminen: ”Elämä palaa vanhoille raiteille” – lohduttava viesti suomalaisille

 • Salminen uskoo, että ajan myötä pandemiaan liittyvät varotoimet unohdetaan. Maskit unohdetaan, samoin turvavälit ja jopa käsihygienia saattaa taas palautua entiselle tolalle.
 • Jos rokotuksissa käydään aikataulun mukaisesti, jo elo-syyskuun vaihteessa on Salmisen mukaan Suomessa suurin osa koronan riskeistä on saatu painettua alas.

20.07.20210 Koronarajoituksista ei aiheutunut yhtä suurta haittaa kuin koronapandemian leviämisestä, tutkijat sanovat

21.08.2021 Ministeri Kiuru pelkää hallitsematonta epidemiaa, jos suomalaiset eivät enää laajasti sitoudu yhteisiin koronatoimiin

 • ”Jos suomalaiset eivät enää laajasti sitoudu yhteisiin koronatoimiin, me ajaudumme hallitsemattomaan epidemiaan. Se johtaisi siihen, että realistisesti saavutettavissa oleva rokotuskattavuus ei tule riittämään ja epidemian hoito tulee pitkittymään.”
 • ”Jos nykyinen koronatilanne jatkuu, 80 prosentin rokotuskattavuus tulee suojaamaan ihmisiä kyllä tehohoidon tarpeelta, mutta se ei tule riittämään siihen, että yhteiskunta olisi kaikin puolin auki."
 • Kiuru on huolissaan myös siitä, että Suomessa ajatellaan epidemian olevan ohi syksyllä, tehtiin nyt mitä tahansa.

01.09.2021 Children’s Hospitals Are Pleading For Federal Help As They Run Out Of Beds

 • Pediatric hospitals are “at or near capacity” and they expect to see more child patients as the school year resumes, according to the Children’s Hospital Association.
 • “There may not be sufficient bed capacity or expert staff to care for children and families in need,” wrote association CEO Mark Wietecha in a letter to President Biden on Aug. 26.

02.09.2021 Kasvomaskien käyttö vähentää koronaviruksen leviämistä, vahvistaa ”lääketieteen kultaista standardia” edustava jättitutkimus

04.09.2021 THL:n Salminen: Pandemian loppusuora häämöttää – paluuta koviin rajoituksiin tuskin tullaan näkemään
THL:n Mika Salmisen mukaan rokotekattavuus on nyt tärkein epidemiatilanteesta kertova mittari, ja päivittäisten koronalukujen raportoinnista voitaisiin jo luopua. Paluu normaaliin häämöttää jo, sillä ensi viikolla Suomeen on tullut riittävästi rokotteita 80 prosentin rokotekattavuuden saavuttamiseksi.

04.09.2021 Mika Salminen Ykkösaamussa: Normaaliin elämään jo ennen kuin 80 prosenttia kansasta on rokotettu

 • THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salmisen mukaan koronarajoituksista voidaan luopua siinä vaiheessa, kun kaikilla olisi ollut mahdollisuus ottaa koronarokote.
 • Suomi ei aio jäädä rokottamattomien panttivangiksi koronapandemiassa.

04.09.2021 Vahva viesti tuplarokotetuille: on aika elää normaalia elämää

 • Jos täysin rokotettuna ei voi elää normaalisti, niin sitten ei voi varmaan koskaan, asiantuntija (Mika Rämet) sanoo.

06.09.2021 Hallitus julkaisee uuden koronastrategian

06.09.2021 HS muuttaa koronauutisoinnin painopisteen pois tartuntamääristä kohti elämää koronan kanssa

 • ”Ylhäältä annetun luvan sijasta jokaisen pitää itse päättää, että nyt on turvallista elää enemmän. Korona loppuu siinä vaiheessa, kun kukin meistä itse päättää lakata pelkäämästä”, kirjoittaa HS:n toimituspäällikkö Esa Mäkinen

06.09.2021 Päätoimittajalta: Koronan uhka väistyy rokotusten myötä – myös uutisoinnissa MTV Uutiset palaa normaaliin

 • Päivittäistä tautilukua ei enää pääsääntöisesti uutisoida, ja painotus seurannassa on ennen kaikkea rokotuskattavuudessa sekä ns. tautitaakassa eli siinä, minkä verran tautitapaukset kuormittavat terveydenhuoltojärjestelmää.

11.09.2021 Median pitää rohkaista ihmisiä pois koronapelosta, sanoo HS:n toimituspäällikkö Esa Mäkinen – “Mika Salminen ei tule taluttamaan meitä karaokeen”

16.09.2021 Koronatartuntojen räjähtäminen ajoi kanadalais­provinssin terveydenhuollon romahdus­pisteeseen – ”Kolmekymppiset kuolevat”

 • Provinssissa poistettiin suuri osa koronarajoituksista viime kesänä, vaikka tartuntojen määrä oli jo tuolloin kasvussa.
 • muun muassa vaaleilla valitut viranomaiset, palomiehet ja poliisit ovat vastustaneet rokotteita ja kasvomaskeja.

20.09.2021 THL:n professori sanoo Eroon koronasta -ryhmää hörhöjen päiväkerhoksi

 • THL:n tutkimusprofessori ja epidemiologi Markku Peltonen käyttää kovaa kieltä koronan eliminoimisesta ja tukahduttamisesta huhtikuusta 2020 asti puhuneesta tutkijoiden Eroon koronasta -ryhmästä.

24.09.2021 Pääministeri Marin oli keväällä ”aika väsynyt”, mutta IS-haastattelussa hänellä on kansalle vapauden­viesti – korona on pian selätetty: ”Nyt saa mennä, kokea ja tehdä”

 • Tässä haastattelussa hänen pääviestinsä on typistetysti: Nyt on oikea aika jokaisen suomalaisen elää normaalia elämää.
 • “Toivon, että kaikki suomalaiset nyt kokevat, että saavat mennä, tehdä, kokea ja viettää aikaa ystävien ja läheisten seurassa.”
 • Marin kannustaa liikkeelle myös niitä, jotka pitkän kurimuksen jälkeen eivät vielä oikein ole uskaltautuneet rokotteista huolimatta.
 • Marin muistuttaa hallituksen purkavan rajoituksia jo nyt koko ajan. “Emme suinkaan odota sinne asti, että rokotekattavuus on 80 prosenttia.”
 • “Esimerkiksi kun päivitimme hybridistrategiaamme, niin silloin itsekin kuvasin, että emme jää yhden tai kahden prosentin vangiksi, vaan pyrimme avaamaan yhteiskuntaa jo ennen 80 prosentin rokotekattavuutta ja tulemme sen tekemään.”
 • Useat hallituksen ministerit ovat olleet kulisseissa tuskastuneita Kiurun ja STM:n hitauteen Suomen avaamisessa. Marinin kerrotaan joutuneen laittamaan Kiurua kovastikin kulisseissa järjestykseen.

30.9.2021 Ravintolarajoituksissa yllätyskäänne: viimeisetkin laulu- ja tanssikiellot poistuvat, tunti lisää aukioloon

 • Kiihtymisvaiheen maakunnista poistetaan kaikki rajoitukset.

02.10.2021 HS pääkirjoitus: Yhteiskunnan on aika palata normaaliin, mutta rokottamattomilla vaara ei ole ohi

02.10.2021 Alberta acted like the pandemic was over. Now it’s a cautionary tale for Canada

 • “Alberta was reckless in dropping all restrictions and declaring the pandemic over. Jason Kenney infamously declared that we were in the post-pandemic era, that COVID was no longer a risk and basically threw caution to the wind — that was a grave misstep”
 • “Our healthcare system has completely collapsed,” said Schwartz. “It’s not just that we’re on the verge of collapse, I think that’s misleading at this point — we’ve completely collapsed.”

02.10.2021 Pääministeri Marin kertoo Ylelle, miksi hallitus ohitti THL:n näkemyksen ravintoloista: “Rokotetuilla on täysi oikeus normaalimpaan elämään”

11.10.2021 Koronatauti voi johtaa diabeteksen laukeamiseen, ja nyt tutkijat saivat selville, miten virus vaikuttaa haiman toimintaan

11.10.2021 THL on päivittänyt ohjeensa koronavirustestiin hakeutumisesta

 • Kaksi koronarokoteannosta saaneen ei yleensä tarvitse mennä testiin, vaikka oireita ilmenisi.

19.10.2021 Analyysi: Suomi voi joutua painamaan koronahätäjarrua

 • Iltalehden tietojen mukaan Suomi voi olla muutaman viikon kuluttua tilanteessa, jossa terveydenhuollon kantokyky ei kestä ja hallitus joutuu myöntämään virheensä koronarajoitusten liian nopeassa avaamisessa, kirjoittaa Kreeta Karvala.

20.10.2021 Covid-19-tapaukset lisääntyvät koulujen avautuessa – Etenkin silloin, kun opettajat ja oppilaat eivät käytä maskeja

 • Yhdysvalloissa tehdyn uuden tutkimuksen mukaan koulujen uudelleen avaaminen vuoden 2020 lopulla liittyi Covid-19-tapausten ja kuolemien lisääntymiseen.
 • Mutta mikä tärkeintä, tapaukset ja kuolemat lisääntyivät eniten alueilla, joissa oppilaiden ja opettajien ei tarvinnut käyttää maskeja koulussa.
 • Meidän ei pitäisi olla yllättyneitä tästä havainnosta, koska kasvomaskit ovat yksi tehokkaimmista tavoista estää Covid-19-taudin leviäminen. Yhdysvaltain tautikeskusten (CDC) tukema tutkimus tartuntojen leviämisestä kouluissa havaitsi, että kouluissa, joissa ei vaadittu kasvomaskia, oli 3,5 kertaa suurempi todennäköisyys taudin puhkeamiseen kuin kouluissa, joissa oppilailla ja henkilökunnalla oli maskipakko. https://tekniikanmaailma.fi/covid-19-tapaukset-lisaantyvat-koulujen-avautuessa-etenkin-silloin-kun-opettajat-ja-oppilaat-eivat-kayta-maskeja/

21.10.2021 Latvia menee tänään kiinni, sairaaloissa yli tuhat koronapotilasta – “Ainoa keino ratkaista tämä kriisi on rokottautua”

 • Latvia ottaa tänään torstaina käyttöön raskaansarjan koronatoimet. Niitä ovat öinen ulkonaliikkumiskielto, kauppojen ja ravintoloiden sulkeminen sekä kulttuuri- ja urheilutapahtumien peruminen.

22.10.2021 Suomi purki koronarajoituksia, vaikka THL:n käyrät varoittivat uhkaavista seurauksista – tautiekologi: “Masentavinta, että meni juuri niin kuin ajateltiin”

 • THL mallinsi elokuussa, miten sairaalahoito kuormittuisi, jos rajoituksia purettaisiin 80 prosentin rokotekattavuuden koittaessa. Hoidon tarve olisi noussut merkittävästi. Rajoitukset purettiin, kun kattavuus oli vielä selvästi vähemmän, noin 70 prosenttia.
 • Pääkaupunkiseudulla Suomessa joudutaan siirtämään sydänleikkauksia, koska tehohoidossa ei ole koronapotilaiden takia tilaa.
 • Tässä uusimmassa aallossa ehkä masentavinta on se, että tilanne meni juuri niin kuin ajateltiin että se menee, sanoo tautiekologi, Helsingin yliopiston tohtorikoulutettava Tuomas Aivelo.

3.11.2021 THL:n Mika Salminen: Uusi arvio paluusta normaaliin elämään

 • Hän arvioi, että viimeistään keväällä Suomessa voidaan elää normaalia elämää.

18.11.2021 Tutkimus: Maskit ovat tehokkain yksittäinen keino vähentää koronaviruksen ilmaantuvuutta

24.11.2021 Pääkirjoitus: Liika optimismi ei sovi koronataistoon – Krista Kiuru joutui suotta ivan kohteeksi

25.11.2021 Jos sulkee silmät, törmää seinään

 • Koronapandemian aikana on tehty paljon vääriä päätöksiä. … Hämmentävintä on kuitenkin ollut tämän syksyn kehitys, jossa aluksi teeskenneltiin, että pandemia on jo melkein ohi, kunnes viimeistään tällä viikolla tajuttiin, ettei ole.

27.11.2021 “Hädissään ei ole syytä olla” – asiantuntijat kertovat, miten uuteen omikron-koronamuunnokseen kannattaa suhtautua

 • Salminen: Me olemme nähneet, että jos on herkästi leviävä variantti, sen leviämisen estäminen on melko mahdoton tehtävä pidemmän päälle. Sitä voi ehkä vähän viivyttää, mutta täysin sen estäminen ei ole millään aikaisemmalla variantilla onnistunut. Siksi on aika vaikea nähdä, että se onnistuisi millään uudellakaan.
 • Salminen: Meillä ei ole mitään näyttöä siitä, että nämä muunnokset romahduttaisivat rokotevasteen. Pitää olla vähän varovainen, ettei liian helposti hypätä myöskään ylivarovaisuuden kelkkaan.

28.11.2021 Oikeusministeri Henriksson tyrmää alue­vaalien lykkäämisen: ”Ei ole tarkoitus siirtää vaaleja”

29.11.2021 Husin Lasse Lehtonen: Suomessa havaittu mahdollisesti ensimmäinen omikrontapaus

01.12.2021 Tutkimus: Vaikean koronataudin sairastaneilla on yli kaksinkertainen riski kuolla tartuntaa seuraavan vuoden aikana

01.12.2021 Markku Tervahauta: Laumasuoja on salaliittoteoria

02.12.2021 STM:n ja THL:n koronatilannekatsaus

 • Epidemia­tilanne heikentynyt edelleen, teho­hoidon kuormitus selvästi aiempia viikkoja suurempi – suora lähetys käynnissä
 • Kuopion yliopistosairaalan tehohoidon professori Matti Reinikainen, kertoo että tehohoitoa saa nyt 53 koronapotilasta.
 • Nuorten potilaiden osuus tehohoidossa on noussut verrattuna vuoteen 2020.
 • Neljäsosalla potilaista tehohoito on jatkunut yli kahden viikon ajan.
 • Tehohoidoissa olleista potilaista 14 prosenttia on kuollut teho-osastolla ja yhteensä 18 prosenttia sairaalahoitojakson aikana.
 • Yli 70-vuotiaista tehohoitoon joutuneista useampi kuin joka kolmas on kuollut tehohoitoon jouduttuaan.

02.12.2021 Koronapotilaiden tehohoidon tarve selvässä kasvussa – sairaaloissa jo 52 potilasta, alle 40-vuotiaiden osuus yli kaksinkertaistunut aiemmasta

02.12.2021 Kommentti: Korona­taistelun suuri johtaja Sanna Marin katosi ja sysäsi vastuun muille – mitä pääministeri pelkää?

 • Suomen koronatilanne on vakava. Päivittäisissä tartunnoissa tehdään ennätyksiä ja tehohoidon kuormitus kasvaa. Pääministeri kuitenkin pysyy hiljaa, eikä ole julkisuudessa juurikaan kommentoinut koronatilannetta.
 • Ainakin Sdp:ssä on pelätty syksystä lähtien sitä, että koronatilanteen heikentyminen ja rajoitusten paluu romahduttavat pääministeripuolueen ja pääministerin kannatuksen. Kansa on kyllästynyt koronaan ja rajoituksiin ja Marin on jo kerran ehtinyt julistaa Suomen avatuksi ja koronan voitetuksi.
 • Marinin jättämän tyhjiön onkin täyttänyt perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru. Mutta tottelevatko ihmiset Kiurua, joka on leimattu koko epidemian ajan turhan pelottelijaksi?

08.12.2021 Tanska sulkee koulut

14.12.2021 Krista Kiuru A-studiossa

15.12.2021 Heikentynyt koronatilanne pakotti Taysin avaamaan koronaosaston uudelleen nopealla aikataululla: ”Emme enää pärjää ilman osastoa, sillä potilaita on paljon”

16.12.2021 Tutkimus: Laajamittainen maskien käyttö vähentää koronakuolemia merkittävästi

17.12.2021 Tanska menee kiinni

17.12.2021 HUSin valmiustaso on nostettu täysvalmiuteen

27.12.2021 CDC Updates Guidance, Says People With Covid-19 Only Need to Isolate for 5 Days if Asymptomatic

28.12.2021 ‘Reckless and Dangerous’: CDC’s New, Shorter Covid-19 Isolation Guidelines Disturb Some Health Experts

30.12.2021 Tutkimus: Koronavirus voi pesiytyä aivoihin ja elimiin kuukausiksi akuutin taudin jälkeen