2020 Aikajana

11.1.2020 Kiina vahvistaa ensimmäisen koronakuoleman

16.1.2020 THL:n asiantuntija Aasiassa leviävästä uudesta virustaudista: ”Ei tästä tarvitse Suomessa yöunia menettää”

 • THL:n mukaan vakavan epidemian riski on pieni.
 • Toistaiseksi näyttää siltä, että kyse ei ole mistään erikoisesta vaan yhdestä keuhkokuumeen aiheuttavasta viruksesta, eikä tauti ole erityisen vakava, [THL:n johtava asiantuntija Jussi Sane] arvioi.

20.1.2020 Wuhanin koronavirus: Tauti voi levitä ihmisestä toiseen, myös terveydenhuollon henkilöstöä sairastunut

 • THL: Suomeen leviämisen todennäköisyys pieni.

29.1.2020 Suomen ensimmäinen koronavirustartunta

 • Taudin leviämisen riski Suomessa on edelleen hyvin pieni, joten ei kannata huolestua, sanoo johtaja Mika Salminen THL:stä.

30.1.2020 WHO julistaa koronaviruksen kansainväliseksi terveysuhaksi

14.2.2020 Uusi koronavirus lisätään yleisvaarallisten tartuntatautien joukkoon – tavoitteena estää taudin leviäminen

24.2.2020 THL:n johtaja (Mika Salminen) pitää Italian rajoituksia koronan takia ylimitoitettuina

27.2.2020 Hallituksen mukaan koronaviruksen tartuntariski Suomessa edelleen pieni

 • Marinin mukaan on tärkeää ettei tilanteeseen ylireagoida, sillä ylimitoitetut toimet voisivat aiheuttaa yhteiskunnassa jopa enemmän haittaa kuin auttaa tilanteen ratkaisussa.
 • Suun eteen laitettavat naamarit eivät THL:n ylilääkäri Taneli Puumalaisen mukaan suojaa tartunnalta. - Ne eivät tutkitusti juurikaan suojaa käyttäjää arjessa, niitä ei osata käyttää, ja niiden pois riisumiseen liittyy riskejä, Puumalainen sanoi tiedotustilaisuudessa.
 • Käsienpesulla pystyy tehokkaasti hillitsemään virusten leviämistä.

10.3.2020 Italiassa maanlaajuinen lockdown

10.3.2020 Infektiotautien erikoislääkäri Jukka Lumio: Massatapahtumien peruminen saattaa olla turhaa – “Virus jyllää kolmesta kuuteen kuukautta ja sitten se katoaa”

 • Lumio pitää täysin mahdollisena, että kesään mennessä aalto sammuu itsestään.

11.3.2020 Suomessa ei ainakaan toistaiseksi kielletä suuria yleisötilaisuuksia

 • Johtaja Mika Salminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusosastolta arvioi tiistaina Ylelle, että yleisötapahtumien peruminen ei merkittävästi edes viivytä epidemiaa.
 • Kiellon vaikuttavuus on todella pieni, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila.

12.3.2020 Yli 500 ihmisen tilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka

12.3.2020 Viron hallitus julisti koronan takia valmiustilan – kaikki koulut suljetaan, rajatarkastukset palautetaan eikä risteilyaluksia oteta vastaan

16.3.2020 Hallitus toteaa poikkeusolot

 • Koulut suljetaan, julkisia kokoontumisia rajoitetaan, kaikki ulkomailta palaavat joutuvat kahden viikon karanteeniin.

18.3.2020 Kuinka pitkään epidemia voi Suomessa jatkua?

 • Huhtikuun puolenvälin lopulla voi olla epidemian huippu ja epidemia voi jatkua kesään asti, Jussi Sane arvioi.
 • Sane kertoo, että koronavirus tarttuu pisaratartuntana.

19.3.2020 Suomi lisää korona­viruksen testaus­kapasiteettia, mutta ei ota testeihin lievä­oireisia: ”Emme totta puhuen ymmärrä WHO:n linjausta”, sanoo THL:n Mika Salminen

 • ”Emme totta puhuen ymmärrä WHO:n linjausta testaamisessa. Emme saa sitä tautia enää kokonaan maailmasta pois. Jos joku näin väittää, ei ymmärrä pandemioita.”
 • ”Testi ei ole hoitokeino”, sanoo THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen.
 • ”Testejä ei tehdä päivässä niin montaa kuin mahdollista, vaan tarpeen mukaan”, Salminen sanoi.
 • Suomi ei aio siirtyä laajamittaiseen testaukseen. Vaikka testejä jäisi yli, kriteerien ulkopuolisia henkilöitä ei testata.
 • ”Sanon ihan suoraan, että tällainen malli ei ole sovellettavissa Pohjoismaissa”, Salminen sanoo.

19.3.2020 THL:n arviot sairaanhoidon tarpeesta poikkeavat selvästi kansainvälisistä arvioista

 • Imperial Collegen arviossa sairaanhoidon tarve on 5–13-kertaisesti suurempi kuin THL:n antama arvio.
 • THL:n arviossa kuolleisuusprosentti on suurin piirtein tavallisen kausi-influenssan luokkaa. Kuolemantapauksia tartunnan saaneissa olisi 0,05–0,1 prosenttia. Se tarkoittaa että skenaariosta riippuen kyse olisi pienimmillään sadoista ja korkeimmillaan yli 3 200 kuolleesta.
 • Myös kuolleisuusprosentti on 9–18-kertaisesti suurempi Imperial Collegen arviossa.
 • THL:n ylilääkäri Leino sanoo, että Imperial Collegen arvio perustuu ajatusvirheelle.
 • Leinon ja Aurasen mukaan brittiyliopiston tutkijat ovat olettaneet, että Kiinassa on ollut verrattain vähän tartuntoja, joita ei ole havaittu testeissä. Havaitsematta olisi jäänyt vain noin puolet kaikista tartunnoista. ”Se tarkoittaisi, että vain yhdellä prosentilla Wuhanin asukkaista olisi ollut tartunta. Tämä ei voi pitää paikkaansa”, Leino sanoo.

20.03.2020 Ensimmäinen suomalainen kuolee koronaan

20.03.2020 Finnish health boss questions WHO coronavirus testing advice

 • Finland’s national health authority questioned on Friday the World Health Organization’s call on countries to test as many patients as possible for coronavirus, after the country ran out of testing capacity this week.
 • “We don’t understand the WHO’s instructions for testing. We can’t fully remove the disease from the world anymore. If someone claims that, they don’t understand pandemics,” Finland’s head of health security Mika Salminen of the Finnish Institute of Health and Welfare told the Helsingin Sanomat newspaper.
 • The WHO’s director general Tedros Adhanom Ghebreyesus said on Wednesday the test and trace strategy “must be the backbone of the response in every country”.

21.3.2020 Miksi WHO:n ja THL:n arviot koronakuolleisuudesta vaihtelevat yli kymmenkertaisesti?

 • Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) arvio kuolleisuudesta vaihteli 0,05–0,1 prosentin välillä.
 • Tätä arviota on pidetty optimistisena, esimerkiksi Lontoon Imperial College -yliopisto arvioi kuolleisuuden korkeammaksi. Näiden tutkijoiden mukaan kuolleisuusprosentiksi arvioitiin yksi eli prosentin verran sairastuneista menehtyisi.
 • Maaliskuun alussa Maailman terveysjärjestö WHO arvioi kuolleisuusprosentin olevan 2-3 %.

28.3.2020 Uudenmaan eristys alkaa

1.4.2020 Yksi epidemiologi ja viisi matemaatikkoa tuottavat nyt Suomen tärkeintä tietoa – “Olemme saaneet risuja, että ennusteemme ovat liian ruusuisia”

 • Hallitus ja sairaalat nojaavat THL:n ryhmän koronaennusteisiin. Niitä on epäilty sairaalatarpeen ja kuolleisuuden aliarvioimisesta.
 • Jälkikäteen on helppo sanoa, että Suomen terveysviranomaiset aliarvioivat epidemian riskin.

1.4.2020 Kaksi suomalaisprofessoria kannattaa kasvosuojainten laajaa käyttöä koronan torjumiseksi – ”Suojautuminen ei ole tärkeää oman, vaan yhteisen edun vuoksi”

 • Kolme Euroopan valtiota on ryhtynyt torjumaan koronaviruksen leviämistä määräyksillä kasvojen suojaamisesta julkisilla paikoilla. THL:n mukaan ei ole näyttöä siitä, että maskin laaja käyttö estäisi tartuntoja väestössä. Professori Petri Lehenkari ja emeritusprofessori Matti Jantunen ovat toista mieltä.

2.4.2020 Miksi Suomessa ei suositella kasvo­maskien käyttöä kaikille? ”Siitä voi tulla jopa virus­generaattori”, sanoo ylilääkäri

 • Maskien käyttöön liittyy myös pari sudenkuoppaa: niiden käyttö saattaa tuudittaa vääränlaiseen turvallisuuden tunteeseen, eivätkä ihmiset eivät osaa käyttää niitä oikein.
 • Tavallisten ihmisten kohdalla kasvomaskien käytöstä voi olla jopa haittaa, sanoo Turun yliopiston dosentti, tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala Turun yliopistollisesta keskussairaalasta (Tyks).
 • ”Itse en henkilökohtaisesti pidä siitä, että ihmiset käyttävät rautakaupoista ostamiaan maskeja. Se lisää ahdistusta ja epäsolidaarisuutta, kun niitä ei ole kaikilla käytettävissä”, Rintala sanoo.
 • STM:n Sillanaukeen mukaan huivin tai kankaisen maskin käytössä kannattaa huomioida, että ne voivat haitata omaa hengitystä. ”Ne voivat olla esimerkiksi astmaatikoilla ja sydämen vajaatoiminnasta kärsivillä vaarallisia. Miettisin kyllä kaksi kertaa, onko siitä enemmän hyötyä, jos laittaa kankaan suun päälle.”

3.4.2020 Viisi tutkijaa vaatii: Koronaepidemia pitää tukahduttaa Suomessa nyt – Aasia johtaa torjuntataistelussa Eurooppaa 6–0

6.4.2020 Suomalaistutkijoiden mallinnus: Koronavirusta sisältävät aerosolit voivat leijailla kaupan hyllyjen välissä minuutteja yskäisyn jälkeen

14.4.2020 THL:n pääjohtaja suosittelee kangasmaskien käyttöä julkisilla paikoilla

 • THL:n pääjohtajan Markku Tervahaudan mukaan oireettomienkin ihmisten kannattaa alkaa käyttää kankaista maskia julkisilla paikoilla kanssaihmisten suojaamiseksi. ”Väestötasolla hyödyt ovat selvästi suurempia kuin haitat”, Tervahauta sanoo.

14.4.2020 Lääkärien huoli heräsi: Koronavirus voi aiheuttaa pidempiaikaisia vaurioita ympäri kehoa – Keuhkojen lisäksi esimerkiksi maksa ja sydän ovat vaarassa, vihjaavat tutkimukset

15.4.2020 Koronaviruksen testausta laajennetaan ja lisätään – uuden ohjeen mukaan testeihin kaikki, joilla on koronavirukseen sopivia oireita

(Tämä siis n. kuukausi sen jälkeen, kun WHO suositteli laajaa testaamista ja THL julisti, että siitä ei ole mitään hyötyä eikä WHO ymmärrä epidemioita)

16.4.2020 THL:n pääjohtajan kehotus käyttää naamamaskeja hermostutti ministeriön: ”Hänen asemassaan ei ole oikeutta yksityisajatteluun”

22.4.2020 Pääministeri Marin: Suomi siirtyy koronan torjunnassa hybridistrategiaan – “testaa, jäljitä, eristä ja hoida”

23.4.2020 HUSin Järvinen purkaisi koronarajoituksia – “Pitäisi yrittää saada sitä väestönosaa sairastamaan, jolle tauti ei todennäköisimmin ole vaarallinen”

24.4.2020 Tutkimus: Italian rajoitustoimet ovat pienentäneet koronavirustartunnat puoleen siitä, mitä ne olisivat olleet ilman rajoituksia

27.4.2020 Tutkimus: Koronavirus leikkasi siihen kuolleiden eliniästä keskimäärin 13 vuotta

28.4.2020 Onko epidemia hidastunut jo liikaa? Pitäisikö koronavirus tukahduttaa nyt kokonaan? THL:n Mika Salminen vastaa seitsemään kysymykseen Suomen strategiasta

 • “Jos meillä olisi rokote, kannattaisi tukahduttaa, mutta se ei ole realistinen vaihtoehto. Rokotteen saaminen käyttöön Suomessa kestää helposti vuosia, optimistisimmallakin aikataululla yli vuoden.”

29.4.2020 Pitääkö koronavirus yrittää tukahduttaa vai ei? Tämä avainkysymys jakaa Suomen asiantuntijat kahteen leiriin

 • Ei: Mika Salminen, Asko Järvinen
 • Kyllä: Tuoma Aivelo, Pauliina Ilmonen, Lasse Lehtonen
 • [Lasse Lehtosen] mielestä Suomen pitäisi pyrkiä tilanteeseen, jossa tartuntaketjuja on niin vähän, että ne pystytään kaikki jäljittämään ja katkaisemaan.
 • [Tuomas Aivelo] sanoo avoimesti kannattavansa viruksen tukahduttamista eli eliminoimista. Aivelon mielessä tukahduttaminen ei tarkoita sitä, että virus pystyttäisiin kokonaan pitämään poissa Suomesta. Jos tartunnat saadaan riittävän matalalle tasolle, ne voidaan hänen mielestään pitää hallinnassa testaamalla ja jäljittämällä.

1.5.2020 Maskisuositukset yleistyvät Euroopan maissa – STM: Suomessa maskisuositusta ei valmistella

 • Suu-nenäsuojusten toimivuudella tartuntojen estämisessä on vahva tieteellinen perusta, sanoo professori Olli Vapalahti

7.5.2020 Suomi on valmis vetämään uudestaan koronahätäjarrua – THL:n Salminen: ”Tärkein on tehohoitopotilaiden määrä”

 • THL:n Mika Salminen uskoo, että tilanne voi palautua tartunnanjäljityksen myötä ”aika normaaliksi”.

7.5.2020 46 tutkijan ja asiantuntijan avoin kirje haastaa Suomen hallituksen linjan: Korona tukahdutettava

 • Allekirjoittaneiden mukaan viruksen tukahduttaminen olisi mahdollista, vaikka valtiovarainministeriön kansliapäällikön Martti Hetemäen johtama valmisteluryhmä raportissaan päätyykin vastakkaiseen näkökulmaan.

12.5.2020 Tutkimus: Lapset eivät olekaan niin turvassa koronavirukselta kuin on luultu – ”Ajatus siitä, että sairaus säästäisi nuoria, on ihan väärä”

12.5.2020 Matkustajien käytettävä kasvomaskia Finnairin lennoilla ensi viikosta alkaen

14.5.2020 Koulut avataan 2kk:n sulun jälkeen

14.5.2020 Eroon koronasta -ryhmä kehottaa tukahduttamaan epidemian

 • Me allekirjoittaneet haluamme rohkaista valtioneuvostoa päättäväisiin toimiin epidemian tukahduttamiseksi. Pidämme tätä realistisena ja vaikutuksiltaan parempana vaihtoehtona kuin nykyistä pyrkimystä estää leviäminen.
 • Epidemian tukahduttaminen tarkoittaa tartuntojen nopeaa ja määrätietoista ajamista nollan tuntumaan ja tämän tilan säilyttämistä tarkoin valituin toimin.
 • Kun tartuntojen määrä on saatu hyvin pieneksi, helpottuu tartuntaketjujen tunnistaminen ja jäljittäminen.
 • Uusien tartuntojen leviäminen ulkomailta takaisin Suomeen voidaan estää maahan tulevien testauksella ja/tai karanteenilla. Näin saamme ehkäistyä uudet epidemia-aallot toimin, jotka ovat taloudellisilta ja inhimillisiltä kustannuksiltaan siedettävät.

14.5. Oppositio kurmotti kyselytunnilla hallitusta

 • Ben Zyskowicz (kok.) ihmettelee, miksi sosiaali- ja terveysministeriö tekee vielä selvityksen kasvomaskien käytöstä, kun monissa maissa niiden käyttö on jo pakollista julkisilla paikoilla tai ainakin niitä suositellaan.
 • Marin ja Kiuru kiistivät kiivaasti opposition epäilyt, että hallitus ei halua tukahduttaa koronavirusta vaan vain hidastaa sen leviämistä suomalaisten keskuudessa laumasuojan aikaansaamiseksi.

15.5.2020 Tutkimus: Koronavirus on ainakin 10 kertaa tappavampi kuin tavallinen kausi-influenssa – Suhdeluku voi vieläkin kasvaa, tutkijat varoittavat

15.5.2020 Marin hallituksen koronastrategiasta: Epidemia ei saa levitä Suomessa

 • Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallituksen näkemys on, että koronavirusepidemia ei saisi levitä Suomessa ollenkaan.
 • – Hallituksen toimet perustuvat siihen, että estämme taudin leviämistä ja pyrimme siihen, että tautiin ei sairastuta
 • Hallitusta on syytetty epäselvästä viestinnästä koronavirusstrategian suhteen.

29.5.2020 Päätoimittajan kommentti: Koronan ensi-isku oli pelkkä tussahdus – entäpä jos annettaisiin vaara ohi -merkki?

 • Tarvittaisiin Ritari Rohkea, joka jykevän selväsanaisesti hälventää Suomessa yhä leijuvaa koronapelon ilmapiiriä, kirjoittaa MTV Uutisten päätoimittaja Ilkka Ahtiainen.
 • Arvataanpa: Toista lockdownia ei tule

29.5.2020 STM selvitti: Kasvomaskien vaikutus koronan ehkäisemisessä on vähäinen tai olematon – väärä käyttö voi lisätä tartuntariskiä, alan kansainväliset tutkimukset epäluotettavia

1.6.2020 Ravintolarajoituksia puretaan

2.6.2020 Hallituksen tiedepaneeli suosittelee: Maskeja kannattaa käyttää julkisilla paikoilla

3.6.2020 Hallitus ei anna yleistä suositusta kasvomaskien käytöstä

4.6.2020 Krista Kiuru kertoo, miksi hallitus ohitti oman tiedepaneelinsa eikä antanut yleistä suositusta kasvomaskien käytöstä

Hallitus jyräsi asettamansa tiedepaneelin, joka oli tiistaina suositellut kasvosuojuksen käyttämistä yleisillä paikoilla ja joukkoliikenteessä.

15.6.2020 Poikkeusolot päättyvät

– Kynnys valmiuslain ottamiseksi uudelleen käyttöön on jatkossa entistä korkeampi. Toivon, että lakia ei enää tarvittaisi, Henriksson sanoi.

4.7.2020 239 Experts With One Big Claim: The Coronavirus Is Airborne

7.7.2020 WHO acknowledges ‘emerging evidence’ of airborne spread of COVID-19

31.7.2020 Kasvosuojuksista on merkittävää hyötyä koronavirustartuntojen ehkäisemisessä

31.7.2020 Kehotus hallitukselle: Maskeista suuri hyöty, suosituksella kiire

31.7.2020 ”Ei yllätä” – STM:n maskiselvitys ei kestä vertaisarviointia

13.8.2020 Hallitus puoltaa THL:n maskisuositusta julkiseen liikenteeseen, suositus etätöistä palautetaan alueellisesti, riskimaille tulossa liikennevalomalli

 • THL suosittaa kasvomaskien käyttöä niissä tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista.

15.9.2020 THL:n Salminen: Korona ei ole niin vaarallinen kuin pelättiin – ”Se, miltä korona näytti keväällä, ei ihan pidä paikkansa”

Vaikka tietenkin toivomme epidemian hiipumista keväällä, niin täytyy vahvasti varautua siihenkin, että kesäänkin asti voidaan epidemian kanssa joutua pärjäämään.

25.8.2020 Tutkijat löysivät maailman ensimmäisen tapauksen, jossa sama ihminen on saanut koronatartunnan kahdesti

5.10.2020 CDC Acknowledges Coronavirus Can Spread Via Airborne Transmission

6.10.2020 Princetonin yliopiston taloustieteen professori: Epidemian hillitsemistä ja taloutta ei voi asettaa vastakkain

8.10.2020 Marin myöntää: Keväällä ei suositeltu maskeja, koska Suomessa ei ollut niitä kaikille tarjolla

9.10.2020 Kommentti: Leikkikö hallitus maskiselvityksellään suomalaisten terveydellä ja luottamuksella?

12.10.2020 THL:n pääjohtaja: THL halusi keväällä tiedottaa maskien käytöstä, ministeriö torppasi aikeet

12.10.2020 Koronaan liittyvän karanteenin pituus lyhenee 10 päivään

 • Omaehtoinen karanteeni lyhenee 14 päivästä 10 päivään.
 • Tartuntatautilääkärin määräämää karanteeni lyhenee 14 päivästä 10 päivään.

13.10.2020 Politiikan tutkija maskikiistasta: ”Tämän rinnalla Rinteen Posti-puheet näyttävät harmittomalta kompuroinnilta”

13.10.2020 Maskijupakassa on kyse luottamuksesta hallintoon – haluttomuudelle tunnustaa kasvosuojien hyödyt oli syynsä, joita ei tahdottu myöntää kansalaisille

14.10.2020 Ranska julisti hätätilan - yöllinen ulkonaliikkumiskielto yhdeksään kaupunkiin

6.11.2020 Pysäyttääkö rokote pandemian? Se riippuu monesta asiasta, mutta suomalaistutkijan mukaan laumasuoja ei ole tällä hetkellä realistinen tavoite

Tutkijat varoittavat, että liian alhainen rokotekattavuus voi johtaa siihen, että taudista tulee kausi-influenssan tapaan pysyvä vitsaus.

19.11.2020 STM ja THL: Uusien koronatapausten määrä nousussa, epidemia voi vaikeutua nopeasti koko maassa – tartuntoja yhä enemmän iäkkäillä ja työpaikoilla

27.11.2020 Hetemäki vaati kirjeenvaihdossa valmiuslakia ja maskipakkoa jo lokakuussa

Kirjeenvaihdosta selviää, että Hetemäki on jo kuukausi sitten ehdottanut maskipakkoa ja liikkumisen rajoittamista, jotta epidemia saadaan pysähtymään. Hän on nähnyt valmiuslain käyttöönoton välttämättömäksi.

29.11.2020 New York Times: Koronatauti saattaa saada joiltakin hampaat putoamaan suusta, ja lääkärit ovat hämillään

2.12.2020 Rokote koronaa vastaan tarjotaan kaikille halukkaille, hallitus neuvotteli järjestyksestä – Arvio: hoitajien rokotukset alkavat ensi kuussa

15.12.2020 Husin johtaja­ylilääkäriltä vahva viesti: ”Uudeltamaalta ei tänä jouluna lähdetä muualle Suomeen”

Jos nykyisiä rajoituksia ei noudateta paremmin, viikon päästä on asetettava uusia, Markku Mäkijärvi sanoo.

16.12.2020 Saksa lockdowniin